A MI HETILAPUNK
A MI HETILAPUNK
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2011-07-21
 
Menü
 
Külföld
 
Divatmagazin
 
Ercsi virágai
 
Tudomány
 
Irodalom
 
Ezoteria
 
nyitózene
 
Ajánlott Weboldalak
 
Egyházak Honlapjai
 
Ercsi üzletek Weboldalai
 
technikai érdekességek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Óriási tévedés: ez még annál is hosszabb

Forrás: mti.hu/hrado.hu  2012.06.09. 07:21

Óriási tévedés: ez még annál is hosszabb

Forrás: hirado.hu/mti 

 

A kínai nagy fal - szemben az eddig ismert adatokkal - majdnem háromszor olyan hosszú, mint amekkorának gondolták. Jóval hosszabb a kínai nagy fal a korábban nyilvántartott adatoknál.

A legújabb hivatalos mérések szerint a fal 21 ezer 196 kilométer hosszú. A 2009-ben közzétett becslések még csak 8850 kilométeresnek becsülték a világörökség e csodáját.

Ez az első alkalom, hogy a Kína északi határainak védelmére épült fal hosszáról pontos adatokat tett közzé a nemzeti örökségvédelmi szolgálat, amely a 2007 óta végzett régészeti felmérések alapján állapította meg a műemlék hosszúságát.

Minden korábbi adat a falról történelmi feljegyzéseken alapult. A nagy falat eredetileg a Kr. e. 475-206 közötti időszakban építették az északi nomád törzsek megállítására. A falszakaszokat Kína első császára, Csin Si-huang (Qin Shihuang) (Kr. e. 259-210) kötötte össze. Fennmaradt végső formáját a Ming-dinasztia (1368-1644) korában nyerte el.
A kínai nagy fal 15 tartományon, illetve tartományi jogú városon, autonóm területen halad végig Észak-Kínában. A Ming-dinasztia korára kiépült falnak csupán 8,2 százaléka maradt fenn jó állapotban, a többit vagy elpusztította a természet, vagy igen rossz állapotban van.

Sokáig lesz még válság, de a világ vége elmarad

mti.hu/hirado.hu  2012.05.31. 05:29

Sokáig lesz még válság, de a világ vége elmarad

Forrás: hirado.hu/MTI 

Mintegy 1500 asztrológus állítja, hogy elmarad a maják 2012. december 21-ére jósolt világégése, és nem csapódik be semmiféle aszteroida.
 
Barack Obama amerikai elnököt újraválasztják novemberben, a gazdasági válság - igaz, csak 2020-ra - véget ér, a világ viszont a maja jóslatok bizonytalan értelmezése ellenére sem - vonta le következtetéseit mintegy 1500 asztrológus egy New Orleansban tartott nagyszabású ülésen.

A jósok tanácskozását hagyományosan négyévente tartják, ezúttal harminc ország asztrológusai képviseltették magukat az amerikai Dél híres-hírhedt francia negyedében tartott kongresszuson. A résztvevők hangsúlyozták, hogy munkájuk túlmegy a szórakoztató horoszkópokon, a tarot kártyán és a tenyérjósláson, és sokkal inkább a Naprendszer mélyreható tanulmányozásán alapul.

Jóslatokból idén sincs hiány.

"Ha azt gondolták, hogy a 2000-es elnökválasztás zűrzavaros volt, várják ki, mit hoz 2012 novembere" - mondta Michael Lutin, a neves Vanity Fair magazin asztrológus kolumnistája, aki 25 éve ír a lapnak. Szerinte minden a Merkúr miatt van, amely épp a választás napján, azaz november 6-án kezd "hátrálni", ezzel pedig változásokat vagy zavarokat okoz az életben általa képviselt dolgokban. 2000-ben, George W. Bush és Al Gore elkeseredett választási végjátszmájában a Merkúr ugyanígy mozgott.

"Most technikai gondok adódhatnak, többek közt a szavazásra használt gépekkel" - jósolta a New York-i Shelley Ackerman. Ő úgy látja, hogy Obama számára a Szaturnusz mozgása okozhat némi gondot, de ez nem kerül majd győzelmébe.

A történelemnek sok olyan neves alakja volt, aki támaszkodott az asztrológiára. Rose Mary Woods, Richard Nixon elnök titkárnője egy Jeane Dixon nevű asztrológustól származó "nemzetbiztonsági előrejelzéseket" továbbított a politikusnak, Nancy Reagan first lady pedig egy Joanne Quigley nevű jósnővel egyeztetett rendszeresen a Fehér Házban. A második világháború idején a brit hírszerzés is felbérelt egy asztrológust, hogy jósolja meg Adolf Hitler akcióit, kevés sikerrel.

A New Orleans-i tanácskozás egyik résztvevője kijelentette, az az "erős megérzése" van, hogy Obama novemberben második terminust kap. Ezzel nincs egyedül, sokan egyetértettek vele. A konszenzus széles körű: vendégek érkeztek a tanácskozásra Kínából, Oroszországból, Szerbiából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Törökországból, Mexikóból és Japánból is.

Az eszmecsere fontos témája volt a gazdasági válság. Sok asztrológus mondta, hogy az elkövetkező néhány év még nehéz lesz, függetlenül attól, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást. Volt, aki szerint 2020 környékére rendeződhet a helyzet.

Lesöpörték az asztalról a maják naptára bizonytalan értelmezése szerint 2012. december 21-ére meghirdetett világvégét. "Fizessék csak tovább autórészleteiket és ingatlanhiteleiket, mert lesz 2013. Nem jön el a világ vége, nem csapódik be aszteroida. Semmi sem fog történni" - vetítette előre az egyik asztrológus.

„Sorozatgyilkos hadsereg” segített a leukémiás betegeken

  2011.08.13. 17:47

„Sorozatgyilkos hadsereg” segített a leukémiás betegeken

Forrás: MTI | 2011. augusztus 11. csütörtök 14:54 |

Génterápia segítségével pusztították el a leukémiás betegek tumorsejtjeit.

Első ízben alkalmazták sikeresen a génterápiát tumorsejtek megsemmisítésére krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegeknél - az eredményeket a Pennsylvaniai Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine, valamint a Science Translational Medicine című folyóiratokban ismertették.

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia típus, amely a B-limfociták betegsége. DNS-károsodás következtében kontrollálatlan osztódásnak indulnak a B-sejtek, a tumorsejtek felhalmozódnak a csontvelőben, a nyirokcsomókban, valamint a vérben, kiszorítva ezzel a normális vérsejteket. A betegek zöme 50 év feletti, többségük férfi, de néha fiatalabb korban is jelentkezhet.

szívműtét

A tudósok évek óta próbálnak olyan eljárást kidolgozni, hogy az immunrendszert stimulálásával küzdjék le a daganatos betegségeket. Korábban csak korlátozott eredményeket értek el az immunreakcióban kulcsszerepet játszó egyik sejtféleség, az úgynevezett T-sejtek genetikai módosításában. A módosított sejtek rosszul reprodukálódtak és hamarosan eltűntek a véráramból.

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai, akik új hordozót, egy vírust választottak a géneknek a sejtekbe való bejuttatásához, a betegek saját vérsejtjeiből állították elő a "gyilkosokat". A vizsgálatokban három, a CLL igen előrehaladott stádiumában lévő férfibeteg vett részt, akiknél már hatástalanná vált a korábbi terápia. Egyetlen reményük a csontvelő-átültetés, vagy az őssejt-beültetés maradt, ám ezek a módszerek nem mindig hatékonyak, s az eljárásoknak komolyak a kockázatai is.

A három pácienstől vért vettek, majd kivonták a T-sejteket, amelyeket génmódosítással "megtanították" arra, hogy felismerjenek a tumorsejtek felületén lévő CD19 jelátvivő molekulát.
Sejtek millióit juttatták vissza a betegek szervezetébe három infúzió során. Valóságos "sorozatgyilkos-hadsereget" vetettek be, amelyek megtámadták a tumorsejteket, s amikor végeztek velük, új daganatos sejtek ellen indultak támadásba. Korábban ismert volt, hogy a T-sejtek ily módon végeznek a vírusokkal, ám most első ízben sikerült megfigyelni daganatos betegeknél.

A génmódosított T-sejteket még hónapokig ki lehetett mutatni a betegek szervezetében, s némelyek közülük úgynevezett memóriasejtekké alakultak át. E sejtek, emlékezve a korábbi fertőzésre, az antigén újbóli megjelenésére gyorsan aktiválódnak és elpusztítják azt.

A három beteg közül kettő immár egy éve tünetmentes, a harmadik szervezete részlegesen reagált a terápiára. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói ki szeretnék próbálni az eljárást a leukémiához kapcsolódó daganatféleségek kezelésére, valamint a hasnyálmirigy- és petefészekrák gyógyítására. Más intézmények a prosztata- és az agydaganatoknál vetnék be az eljárást.

A módszer biztonságosnak tűnik, bár, mint a kutatók rámutatnak, további vizsgálatok szükségesek. Mivel az eljárás érint némely egészséges immunsejt felületén lévő CD19 molekulákat is, a betegeknek havonta kell immunstimuláló gyógyszereket adagolni.

Forrás: mtv.hu

Nem lehetséges az időutazás

  2011.07.29. 09:46
Nem lehetséges az időutazás
 
2011. július 26. 23:03, Kedd - Balázs Richárd

Az időutazás lehetősége 10 évvel ezelőtt merült fel, amikor a tudósok speciális közegekben felfedezték az optikai impulzusok szuperluminális, vagyis a fénynél gyorsabb mozgását. Később kiderült, ez csak egy vizuális hatás, a kutatók azonban még mindig lehetségesnek tartották, hogy egyetlen, különálló foton képes átlépni a fénysebességet. Egy hongkongi fizikus úgy véli sikerült pontot tennie a vita végére, az időutazás pedig lehetetlen.

A Hongkongi Tudományos és Műszaki Egyetem Tu Seng-vang által vezetett csapata megmérte a foton sebességét, és arra az eredményre jutott, hogy a "magányos" foton is engedelmeskedik Einstein azon elméletének, ami szerint semmi sem haladhat gyorsabban a fénynél. "Einstein a fény sebességét az univerzum 'közlekedési szabályának' nevezte, vagyis kimondta, hogy a fénynél semmi sem haladhat gyorsabban" - taglalja az egyetem weboldala. "Tu professzor tanulmányában demonstrálja, hogy a fény alapegysége, a foton, akárcsak a klasszikus EM (elektromágneses) hullámok, szintén aláveti magát az univerzum közlekedési szabályának."

Tu biztos volt abban, hogy Einstein nem tévedett, és úgy gondolta, véget vet a vitának azzal, hogy megméri az egyetlen foton által elérhető legnagyobb sebességet, amit meglepő módon ezidáig senki nem tett meg. "A tanulmány megerősíti Einstein okviszonyát" - írja az egyetem.

A kísérlethez a kutatók egy fotonpárt állítottak elő, majd az egyiket az úgynevezett elektromágnesességgel indukált transzparencia (EIT) hatással átküldték egy lézerrel lehűtött rubídiumatomokból álló felhőn. A kísérlet során első alkalommal sikerült észlelni egyetlen foton optikai előfutárát, a prekurzor-hullámot, ami minden esetben a foton előtt halad. A mérések szerint ez a hullám mindig fénysebességgel halad a vákuumban, a fenti okok miatt pedig a foton fő hullámai sem képesek ennél nagyobb sebesség elérésére. Még a szuperluminális közegekben is, ahol a csoport-sebesség gyorsabbnak tűnik, mint a fény vákuumban elérhető legnagyobb sebessége, a foton főrészének nincs lehetősége arra, hogy gyorsabban haladjon az optikai prekurzornál.

"Azzal, hogy bizonyítottuk, egy foton nem képes a fény sebességénél gyorsabban haladni, pontot tettünk a foton által szállított információ valós sebességével kapcsolatos vitákra" - mondta Tu. "Felfedezésünknek valószínűleg több potenciális alkalmazása is lesz, pontosabb képet adva a tudósoknak a kvantuminformáció-átvitelről."

A tanulmány az amerikai Physical Review Letters lektorált tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: sg.hu

Hány politikus kell egy izzó kicseréléséhez?

  2011.07.28. 21:35
Hány politikus kell egy izzó kicseréléséhez?
 
2011. július 28. 09:30, Csütörtök - Balázs Richárd

Minden amerikainak istenadta joga van ahhoz, hogy annyi energiát fogyasszon, amennyi emberileg lehetséges. Ez lehet a mottója annak, amiért az USA a világ egy jelentős részével ellentétben mindent megtesz hagyományos izzói megmentéséért.

A soha ki nem égő, vagy legalábbis egy olcsó, akár egy emberöltőt is végig világító villanykörte elkészítése nem lehetetlen, csupán annyira halovány, hogy gyakorlatilag használhatatlan. A Guinness Rekordok Könyvében megtalálhatjuk a világ leghosszabb életű villanykörtéjét, ami egy kaliforniai tűzoltóállomáson teljesít szolgálatot. A livermore-i "Százéves fény" 1901 óta világít szinte egyhuzamban. Sajnos ez koránt sem a világítástechnika legfényesebb példája, a 4 wattos izzó fénye körülbelül egy gyertyáéval egyenértékű.

A Százéves fény hosszú életének titka a parányi teljesítmény mellett az, hogy nagyon ritkán kapcsolják le és fel. Az izzók élettartamát leginkább az izzószál tágulása és összehúzódása, a felkapcsoláskori gyors felhevülés, majd a lekapcsolás utáni lehűlés rövidíti le. A volfrámszál az idő múlásával elpárolog, port ülepítve a villanykörte üvegborítására. A törékeny szál elvékonyodása és a por együttesen halványítja el a lámpa fényét.

Egy hagyományos izzó élettartama és fénykibocsátása közötti összefüggés meglehetősen bonyolult. Függ a működési feszültségtől, a gyártási hibáktól, az izzót érő áramcsúcsoktól, valamint attól, milyen gyakran kapcsolgatják. Lehet számolgatni keresztül és kasul, összességében azonban elmondható, hogy 5% feszültségcsökkenés több mint a kétszeresére növeli az izzó élettartamát, ami ennek hatására 20%-kal kevesebb fényt bocsát ki. Ez nem is rossz üzlet, különösen ha olyan lámpákról beszélünk, amikben nehézkes az izzócsere, például egy magasban lógó csillárról.

A hagyományos izzók által elérhető legmagasabb hőmérséklet, ezáltal a legnagyobb fény a volfrámszál olvadási pontja. A volfrám a 20. század elején vonult be a világítástechnikába, az ötvözetlen fémek közül ugyanis ennek van a legmagasabb, 3422 Celsius-fokos olvadáspontja. A mozik vetítőizzói mindössze 50 Celsius-fokkal az olvadáspont alatt üzemelnek, ezeket nagyjából 50 óránként cserélik, wattonként 35 lument állítanak elő. Összehasonlításul egy 100 wattos izzó wattonként 17 lument ad ki magából, élettartama pedig 750-1000 óra között mozog.

A volfrámszálas izzóknak - bár olcsók és szeretjük a fényüket - van egy hatalmas hátrányuk. Az általuk elfogyasztott energia közel 90 százaléka fény helyett hővé alakul, ezért is kezd a világ a kompakt fénycsövek (CFL), illetve a hideg fényű LED-ek irányába elmozdulni. Ezekkel több mint 10 százalékos hatékonyságjavulás és jókora, 60-75 százalékos energiamegtakarítás érhető el, élettartamuk pedig 5 és 25 év között mozog. Tekintve, hogy az Egyesült Államok háztartásai által elfogyasztott elektromos áram 9 százalékát a világítás teszi ki, miközben az ország összes energiatermelésének a fele széntüzelésű erőművekkel történik, a CFL-ekkel és LED-ekkel az Economist számításai szerint az USA évente 150 millió tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást, ez 5 millió gépjármű kivonásával egyenértékű.

Az energiatakarékosság növelése és az üvegházgázok csökkentése érdekében a kormányok világszerte intézkedéseket hoznak a hagyományos izzók kiszorítása érdekében. Elsőként Brazília és Venezuela tette meg a szükséges lépéseket 2005-ben, majd 2008-ban követte őket Argentína, 2009-ben Ausztrália és az Európai Unió Svájccal egyetemben, végül az idén Oroszország is a tettek mezejére lépett. Amerikában egy 2007-ben alkotott törvény előírja, hogy az általános célú világítást 30 százalékkal hatékonyabbá kell tenni, ezt a célkitűzést a 100 wattos izzóknál 2012-ig, a 40 wattosokig bezáróan pedig 2014-ig kellene elérni.

A hagyományos volfrámszálas izzókat a tartósabb kvarc-halogén izzók váltják, melyek 24 lument állítanak elő wattonként, ugyanakkor, ellentétben a fent felsorolt nemzetekkel és közösségekkel, az USA esetében a boltok nem kötelesek kizárólag a 45 lumen/wattra is alkalmas CFL és LED világító testeket forgalmazni, erre ráérnek 2020-ig, amikor az összes eladott általános célú izzónak jogszabályilag wattonkénti 45 lument kell előállítania. Erre elvileg már képtelenek a hagyományos izzók, legyen bennük volfrám, vagy kvarc-halogén szál. Bár elérhető velük akár 52 lumen/watt is, ezzel azonban már a volfrám olvadási pontját feszegetjük, ami igen rövid élettartamot jelent ahhoz, hogy a gyakorlatban is alkalmazható legyen egy, a szabályzásnak is megfelelő hagyományos izzó.

Ez azt jelenti, hogy a magát a Kiotói Egyezményből is kihúzó USA nyolc évvel elodázza az energia-hatékony világítás bevezetését. Ezt még megfejeli az amerikai képviselőház azon lépése, amivel július 12-én meggátolták a 2007-ben megszavazott világításhatékonysági szabályok végrehajtását, amit még a nem éppen környezetvédő Bush elnök írt alá mindkét párt elismerő fejbólogatása mellett. Bár magát a törvényt nem sikerült hatályon kívül helyezniük, a republikánusok által vezetett Kongresszus jóváhagyott egy módosítást, amivel meggátolták, hogy az Energiaügyi Minisztérium jövőre akár egyetlen centet is költhessen a törvény végrehajtására.

Mindez valójában tisztán politika, semmi köze ahhoz, mennyire ódzkodnak a fogyasztók a régi izzóik kompaktokra való cseréjétől. Igaz, hogy a korai energiatakarékos izzók drágák voltak, sokáig tartott a felmelegedésük, a fényüket sem lehetett szabályozni, és a túl sok kapcsolgatás drasztikusan csökkentette az élettartamukat, ezek többsége azonban olcsó kínai szemét volt. Nagy részük persze most is Kínában készül, de a fent felsorolt hibák többségét azóta sikerült orvosolni, ennek ellenére az USA távol tartja magát az energiahatékony világítástól, miközben az sem igazán hat meg senkit, hogy az amerikai háztartások évente több mint 6 milliárd dollárt s
pórolhatnának meg régi izzóik energiatakarékosra cserélésével.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Ajánljuk figyelmébe a további weblapokat: www.ercsifestok-boltja.gportal.hu , www.top-rongy.gportal.hu, www.ercsipolgarok.gportal.hu, www.ercsibazar.hupont.hu, www.savanyuret.hupont.hu

A weblapot készítette adományként Ercsi városának és felügyeli:

Ercsi Polgárok Egyesülete

Kugler Mihály

Mobil: 06-30/338-3006

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG